Barbari bread-نان بربری
مواد لازم
 Active Yeast ¼ 2 قاشق چایخوری پودر خمیر ترش
آب گرم (3 فنجان)- (آب نباید داغ باشد)
Bread flour آرد نانوایی 8 فنجان تقریبا
نمک-شکر
کنجد
Corn meal  
 پیمانه هرفنجانی می تونه باشه به شرطی که از همان پیمانه برای تمام مراحل استفاده کنید.

1.پودر خمیر ترش را در یک کاسه بزرگ بریزید و روی آن 1 فنجان  آب گرم و 1 قاشق چایخوری شکر بریزید. به مدت نیم ساعت روی کاسه را با پارچه بپوشانید و کنار بگذارید تا پف کند.(پودر را زیاد هم نزنید فقط با آب قاطی کنید و کنار بگذارید)
2. بعد از نیم ساعت، می بینید که خمیر مایه پف کرده و روی آن حباب تشکیل شده . 2 فنجان آب گرم اضافه کنید به همراه یک قاشق چایخوری نمک. (حتما اندازه بگیرید همینجوری نریزید که زحمتتون به باد می ره). حالا آرد را کم کم اضافه کنید . هر بار یک فنجان اضافه کرده و با قاشق هم بزنید. تا وقتی که خمیر یکدست شود اما هنوز کمی به دستتان بچسبد. آنقدر نباید بریزید که براحتی از دست جدا شود . اگر اینجوری شد کمی آب گرم اضافه کنید.
3. روی خمیر را به مدت 4 ساعت با پارچه یا حوله بپوشانید و در جای گرم و تاریک بگذارید.
4. بعد از 4 ساعت خمیر را پشت و رو کنید و 2 ساعت دیگر روی آنرا بپوشانید. (این زمانها مهمه کلک نزنید وگرنه خراب می شه!)

5.خمیر باید شکل عکس بالا شده باشه. حالا می تونید شروع کنید. فر را روی 500 فارنهایت بگذارید.اگر فر به اندازه کافی داغ نشود نان خوبی از آب در نمی آید!
6. روی سینی فر (سینی مستطیل شکل) یک فویل  بندازید و روی آنرا corn meal بپاشید. ( این برای همون پشت نون هست که سفید رنگ می شه). یک مشت از خمیر بردارید و روی آرد بندازید و با دست پهن کنید به شکل تقریبا بیضی شکل. خیلی نازکش نکنید بربری باید کمی ضخیم باشه مخصوصا اطرافش.
7. با انگشت  روی خمیر را خط های موازی بندازید و کنجد با دست و دلبازی بپاشید. حالا می تونید خمیر رو روی دستتون بلندکنید و کمی از دو طرف بکشید و روی فویل برگردونید. 

8. در فر رو بازکنید و سینی را در فر قرار دهید. وقتی 5 دقیقه گذشت در فر را باز کنید و سینی را بچرخونید تا نون یکدست حرارت بگیره. باز بعد از 5 دقیقه که روی نان طلایی شدو کنجدها برشته شد  از فر در بیارید.
9. نان را بردارید و خمیر بعدی را داخل فربگذارید من با این خمیر 4 نان متوسط درست کردم. اضافه نان را سریعا در فریزر بگذارید.
نوش جان













Broccoli soup
Ingredients:
1.1 large Broccoli
2. 2 cups of water
3. 2 tbs butter
4. 3 tbs flour Flour
5. 2 cups Milk
6.Cheddar cheese(if you wish)

1. Cook 1 large broccoli in plane water until soft, Do not throw away the water.
2. Blend cooked broccoli  in a food blender.
3. Heat butter in a pot and add flour . Stir till a bit browned.
4. Add milk,
5. Now add puree broccoli, the water from cooking the broccoli( you can also use chicken broth), cheddar cheese, salt, pepper.
6. Let it cook for 15 minutes.

Light dinner is ready!




Chicken fillet skewers , veggies, caramelized onions !

















Ingredients: ( for 6 skewers, light dinner for two)
1. half a large chicken breast, striped
2. White mushrooms
3. Half a bell pepper ( in 2 colors)
4. 1 large onion
5.  4 tbs lemon juice
6. 1 teaspoon sugar
7. A pinch of lemon pepper & McCormick steak seasoning
8. olive oil
9. A cup of white wine or beer or even champagne for onions!

For veggies:
1.Cut bell peppers and saute  for 5 minutes while stirring on high heat with 2 tbs of lemon juice. (Otherwise you cannot shape it the way you want it)
2. Cut mushrooms in half.( No need for cooking beforehand)

For magic caramelized onion:
This is the main flavor you will add to this delicious dish!
1. Slice an onion very thin
2. Heat a small pan with 2 tbs of olive oil. (No salt please!)
3. Saute onions for 10 minutes on medium heat. Stir until browned.
2. Add half a cup beer or white wine  to onions and cook for 10 more minutes with covered top. (The natural sugar inside the onion comes out and becomes caramelized by cooking! interesting huh?)

For chicken:
2. Cut the fresh chicken breast in 1 cm thick strips.
2. Roll them to form a circular shape.( you can be creative at this step!)
3. Skewer the chicken strips
4. Do the same for bell peppers (roll and add to skewers)
5. Put the skewers in a large pan. You can cut the skewers if too long.
6.Add 1 tbs of caramelized onions (leave the rest for serving)
7. Add seasonings: lemon juice, lemon pepper and steak seasoning, sugar and 1 tbs of olive oil,
8. Cover the top and cook on low heat for 15 minutes.
9. uncover and let it cook till golden for about 10 minutes. Meanwhile you need to flip the skewers to grill both sides.

A bed of caramelized onion!
Ready to cook!

Almost golden!


Cover your plate with caramelized onions, top with skewers and serve with salad and white wine!
Bonn appetite!

Chicken fillet skewers with veggies and caramelized onions






Apple cinnamon cup cakes
Apple pie
Ingredients (for 10 cup cakes)
Butter 2 sticks
1 cup powdered sugar
3 medium eggs
300 grams sifted all purpose flour
2 small Gala apples
1 tbs Baking powder
1 tbs vanilla extract
cinnamon as much as you wish

Mix all ingredients and leave 50 grams of powdered sugar for topping. 
Preheat oven on 350F.
Cover the cup cake pan with baking paper and pour 1 full-spoon for each cup . Put 1 peeled slice of apple on top, add cinnamon and 1 more spoon of batter. Do this for all the rest.
Bake for 20 minutes, Broil for 30 seconds! 
Top with powdered sugar and enjoy with a cup of coffee or black tea!

 ترکیبات برای 10 عدد کیک
کره 250 گرم
-پودر قند 250 گرم
تخم مرغ 3 عدد
آرد 300 گرم
بکینگ پودر 1 ق چایخوری
سیب 2عدد کوچک
 دارچین
یک قاشق چایخوری عصاره وانیل   

من همه مواد رو یک مرتبه با هم قاطی می کنم و خودم و شما رو راحت می کنم! فقط کره باید نرم بشه و آرد باید الک بشه
ر50گرم از پودر قند هم برای تزیینه
فر رو روی 350 گرم کنید.
 توی قالب مخصوص کیک قالبی، کاغذ شیرینی بگذارید
 یک قاشق از مایه را در هر قالب بگذارید و روی اون یک برش 3 میلیم تری سیب پوست کنده قرار بدید. دوباره روی سیب 
یک قاشق مایه بریزید.حالا روی سیب دارچین بپاشید برای هر کیک ربع قاشق دارچین کافیه.  نیازی به صاف کردن خمیرنیست. 

د20 دقیقه در فر بگذارید. 30 ثانیه از بالا حرارت بدید. حواستون باشه بیشتر از 30 ثانیه نشه وگرنه کیک ها به باد می ره
کیک ها رو با پودر قند تزیین کنید
کیکهای زیبای طلایی رو با چای نوش جون کنید
خامه فرم گرفته
 , half cup powdered sugar  - 0.5 tbs vanilla extract, 1 small package whipping cream 

 خامه روبا نیم پیمانه پودرشکر  با همزن روی دور تند حدود 15 دقیقه می زنیم. اینجا از کسی کمک بگیرید که گردنتون خشک نشه مثل من!
 این قسمت کل نکته شیرینی خامه ای  هستش که باید حواستون باشه.:
خامه رو باید انقدر بزنیم که وقتی ظرف رو کمی کج می کنیم به هیچ وجه نریزه. اگر خامه درست خودش نگیره شیرینی خراب می شه. می تونید شکر رو کم کم اضافه کنید تا جاییکه به حد دلخواه شیرین بشه.
نکته کنکوری قلمچی:
اگر خام شل شد کم کم شکر اضافه کنید تا باعث بشه خامه خودش رو بگیره و نریزه.

Cream Puffs
Ingredients:
Butter, 3tbs, 1 cup water, 1/8 tbs salt,1 cup all purpose flour, 4 small eggs

از این شیرینی آسون نگذرید! اگه خامه آماده دارید ، درست کردن نون آسون ترین کاره
دستور خامه فرم گرفته هم از لینک زیر ببینید.


  1. Heat butter and water on medium heat in a small pan for 5 minutes,
  2. Add sifted flour slightly and simmer till the batter forms shape,
  3. Let cool for 5 minutes,
  4. Add eggs one at a time and whisk with electric whisker,
  5. Preheat oven on 400F,
  6. On a cookie sheet,drop batter  using a pastry cone or  with  a spoon
  7. Bake for 20 minutes till golden.for cream go to this link:
http://persianfoodie.blogspot.com/2015/01/whipped-creme-ingredients-1-quart.html

Fill the puffs with cream filling using a cone from bottom . You can drizzle heated chocolate on top or  serve with any berries you are craving for!
Enjoy !








Dizi (Perisan Lam Chickpea Soup)


 Fresh Lamb shank (2 lbs)

1 cup chickpeas (Not canned preferably)

1 cup white beans
2 large onions, cut in quarter
3 cloves garlic
4  potatoes, peeled and cut in half
3  tomatoes,  cut in half
5 whole dried lemons, 1 tbs dried lemon powder(garde limoo), found in Persian grocery stores
4 tbs dried tarragon (tarkhoon)  
1/2 tablespoon turmeric
Salt and pepper to taste
Boiled Water, cooled

  1. In a large soup pot place the lamb shanks, add onions, garlic, turmeric and 1 tbs of dried tarragon. Saute the meat until browned. Add 8 cups of water and bring to a boil on high heat. Skim the foam as they come to the surface in the beginning.
  2. Add the limoo amani, chickpeas, beans, salt and pepper.  Cover and cook on medium heat for about an hour,
  3. Add tomatoes and the potatoes to the pot, cover and continue cooking for another hour.
  4. Taste the meat to make sure well cooked. Adjust the seasoning. Remove the pot from the heat. Drain the soup, remove the bones and mash the remaining ingredients using a masher .
To serve, ladle the broth into the serving bowl and spoon the mashed meat and potato mixture onto a serving platter. Serve with fresh parsley, fresh onion or pickles.