Loz-e-Nargil for Nowruz , Coconut sweet


Ingredients:2 cups unsweetened shredded coconut, 1/2 cup sugar,1/2 cup water
2 tablespoons milk or coconut milk,2 tablespoons orange blossom water or rosewater, 1 tbs corn starch for thickening, powdered pistachio for garnish
This no bake sweet tastes like heaven, melts in your mouth and is perfect for New Year.
  1. Mix water and sugar in a small  pan, bring to a boil over medium heat, stirring until sugar is dissolved. Continue to simmer for another 10 minutes or until the syrup thickens a little bit. Add corn starch and let blend. Remove from heat and  beat well with a whisk until the texture is as thick as honey. Return the pan back to the stove. Add the coconut, rosewater and  milk, mix well over very low heat for about 5 minutes or until well blended. Pour the mixture into an 5*10 inch lined pan. Cover and refrigerate for 3-4 hours or until firm. 
  2. Cut the loz in diamond-shaped pieces and sprinkle pistachio powder.
Serve with fresh brewed hot tea!


Whole wheat bread
Ingredients: 4 cups whole wheat unbleached flour, 1.5 cup warm water,1 tablespoon active yeast(powder),1/4 cup honey, 1/2 tbs salt
Do 
Add the active yeast to water and wait for 15 minutes until you see bubbles on top.
Mix all ingredients  together  using your hands and let the dough  rest for 2 hours.
Shape the dough like a baseball ! ( in shape of a deep rectangular oven pan) and put it in the oven for 20 minutes.
Your fresh bread is ready to eat! Let it cool and slice, spread some cheese on it and eat with hot brewed tea or coffee :)




توت بادامPersian New Year's Marzipan
Ingredients: Almond powder 2 cups, sugar powder 1 cup, Orange blossom water 5 tbs, granulated sugar for garnish, food coloring gel as you wish

ترکیبات: بادام پوست کنده و پودر شده 2 فنجان، پودر قند 1 فنجان، عرق بهار نارنج یاگلاب 5 ق چ، شکر برای تزیین، رنگ خوراکی
این توتهای خوشگل بیشتر مثل کاردستی هستند تا شیرینی. نیازبه پخت ندارند و بیشتر وقتتون رو باید برای خوشگل کردنشون بگذارید.
پودر بادام را با پودر قند مخلوط کنید. من خلال بادام را پودر کردم. شما حتی می تونید خمیر مارزیپان آماده بگیرید. شیرینی پودر رو می تونیدبه سلیقه خودتون تنظیم کنید یادتون باشه که در آخر هم درشکر غلتانده می شه.
یک سینی بیارید و مخلوط رو روش بریزید وکمی عرق بهار یا گلاب اضافه کنید . نمی . تونم بگم چقدر. با 1 قاشق مرباخوری شروع کنید تا جاییکه خمیرچسبنده بشه و بتویند بهش شکل بدید. حالا از خمیر به اندازه 1 فندق بردارید و گردکنید کف دستتون و بعد بین دو دست اینقدر مثل وردنه ماساژ بدید تا استوانه ای شکل بشه و بعد یک طرفش روکمی نازکتر کنید تا شکل توت بشه.  بعد از چند تا دونه دستتون میاد. حالا تو یک ظرف کوچیک شکر بریزید و توت رو درشکر بغلتانید و سرش 1 خلال بادوم بگذارید. این برای توت سفید بود. 
حالا برای توت رنگی  عرق یا گلاب رو با یک مقدار خیلی خیلی کم ( حدود 1/4 ق چ) ازرنگ ژله ای خوراکی تو یه پیش دستی مخلوط کنید. حالا مایه رو به پودر اضافه کنید و اینقدر با دست ورز بدهید تا یکدست بشه. الآن می تونید توتهای رنگی رو بسازید. در آخر هم 1 خلال بادوم داخلش قرار بدید . این کار رو همون لحظه که توت رو درست کردین انجام بدین چون بعد خشک می شه و اگه بادوم رو توش بگذارید میشکنه.
حتما در ظرف دردار تو یخچال بگذارید تاخشک نشه. 
اگر بادام سفید شده استفاده کنید توتهاتون خیلی سفید و زیبا می شن.

Almond powder and sugar powder mixture

Edamame beans with Persian spices (Golpar)
Edamame is a healthy snack great for movie nights or after work!
You can get a package of frozen cooked Edamame from almost any grocery store. Bring water to boil in a small pan and pour them in water and cook for 3 minutes!  Sprinkle the Persian spice called "GOLPAR" on top ! Golpar counteracts the effects of edamame beans which might cause stomach ache!
Enjoy!
Quince seeds drink (cough remedy) -شربت به دونه

Quince seeds

The seeds inside the quince are the best home remedy for cough and soar throat. You can find quince seeds in Persian and Indian grocery stores. 
If you have a chronic soar throat use this home remedy for sure:

  1. place 1 tbs of quince seeds in a cup. Pour hot water on the seeds up to half the cup. Brew on a kettle contained boiling water  for 5 minutes 
  2. Set aside . You can see a thick jelly lining forming around the seeds.That is called mucilage and that is what you want! 
  3. Now sweeten the drink with rock candy or sugar and drink before it cools. It softens your throat and gives you a better feeling immediately.
  4. You will feel better the next morning I promise :)

Persian honey almond candy-سوهان عسلی
این شیرینی خوشمزه رو برای عید درست کنید. هم آسونه و هم خیلی خوشگل و خیلی هم حرفه ای 
یعنی حتی اگر تجربه شیرینی پزی ندارید به راحتی از پسِ این بر می آیید
مواد لازم
کنجد 2 ق غ،خلال بادام 3/4 پیمانه،خلال پسته 1 ق غ، زعفران نیم ق چ، عسل 1.5 ق غ،کره آب کرده 3 ق غ،شکر نیم پیمانه،گلاب 1 ق غ - اگر دارید- 



  •  شکر و عسل و کره را در ماهیتابه گود کوچکی بریزید، روی شعله ملایم بگذارید تا  کاملاً آب شده و طلایی مایل به قهوه‌ای شود. چند جوش که زد بادام و کنجد را  اضافه کرده بهم بزنید تا بادام‌ها کاملاً بو داده شود و به رنگ طلایی درآید. زعفران سائیده دم کنید و داخل مایه بریزید. تقریبا 15 دقیقه کل داستان طول کشید. فقط ول نکنید برید ! وقتی قهوه ای رنگ شد، کمی از مایه را روی یک قاشق یا ظرف دیگری بریزید و ببینید اگر خودش رو سریع می گیره یعنی آماده است.د 



  • حرارت را کم کرده و با قاشق کوچکی به سرعت از مایه برداشته بر روی سینی ریخته و رویش پسته خرد حالا قسمت هیجان انگیز برنامه

    اینجا باید حسابی حس بگیرید و حرفه ای عمل کنید (الکی مثلا شما قنادین

    سینی بزرگی رو با کاغذ شیرینی پزی بپوشونید. از مایه 1 قاشق بردارید و سریع روی کاغذ بریزید و سریع روش چند تا خلال پسته بریزید. این کار رو تا تموم شدن مایه ادامه بدید. . فقط مواظب باشین رو دسستون نریزه. همین!
    وقتی سرد شد می تونید تو یه ظرف دردار تو یخچال نگه دارید

    دقت کنید که رنگ مایه باید قهوه ای نسبتا پررنگ شود . همینطوری که توی عکس می بینید اونهایی که زود برداشتم رنگشون روشن هست و به دندون می چسبند ( دفعه اولم بود!) . اونهایی که تیره تر هستند کاملا بی نقص بودند.
    خیلی خوشمزه شد . با چایی داغ نوش جون کنید

    Vegetable quiche

    ingredients: 1 unbaked deep dish pie crust, 3 eggs, 3/4 cup milk, 1/2 cup of grape tomatoes, 1/2 cup zucchini, 1/4 cup artichoke , 2 tbs dried onions, 3 tbs flour, 1 cup cheese(shredded cheddar and Swiss)

    1. Bake the pie crust covered with foil for 8 minutes on 425 F.
    2. Remove from oven and uncover, Bake for 4 minutes on 375 F.
    3. Meanwhile, mix  eggs, milk, flour, salt and pepper.
    4. Top the crust with cheese and onions. 
    5. The fun part: Assort sliced vegetables on the crust. Feel free to add any vegetable you like.
    6. Cover with extra cheese
    7. Bake for 40 minutes on 400 F.
    8. Serve with fresh fruit or juice.